Buchanan Wharf, Glasgow – Planning Secured

Planning has been secured on a new city centre quarter on the banks of the River Clyde. When complete the development will provide one million square feet of Grade A office space, residential accommodation and a mix of local amenities and landscaped public realm.

A new 470K sq. ft. purpose built, state of the art, Campus HQ for Barclays Bank is at the forefront of this regeneration project.

The ground floors and public realm will include a café, restaurant, crèche, touch down area and creative space.

The site is one of Scotland’s biggest ever construction projects, being situated short walk from Central Station will provide a stimulating and attractive environment in which to work, live and visit.

Queen’s Hall, Dunoon Doors Open

The Queen’s Hall sits at the foot of Dunoon’s High Street, opposite the waterfront’s Victorian Pier at the gateway to the town. Built in the 1960’s, it has been radically upgraded under Argyll and Bute Council’s coastal towns’ regeneration programme.

Its 1000+ seater main auditorium has been renewed and made flexible, for multiple uses, and the town’s Public Library has moved from out-of-town to a first floor open plan eyrie, with views out over the Firth of Clyde.

Around these are a cafe, opening south on to the sheltered park, and a children’s play zone and fitness suite, all creating an active social hub. The new building re-engages the park, town and Clyde, it’s entrance re-orientated to the Pier and High Street.

 

Inverurie Community Campus Celebrates Significant Milestone

A milestone has been reached at the new £55 million Inverurie Community Campus as a steel beam was anchored into place last week.

Mr John Swinney, Deputy First Minister and Cabinet Secretary for Education, attended the site along with council bosses as he signed the important piece of metal work to mark the topping out of the school’s project.

This project is one of the largest school construction projects in Scotland. Once complete, it will be home to Inverurie Academy and St Andrews School, as well as an extensive community sport and leisure facility. This is planned to consist of a six-lane swimming pool, a multi-use games area, two all weather pitches and an amphitheatre.

Halliday Fraser Munro are delighted to be Architects and Design Team Leaders on the project and we are looking forward to seeing the completed building open to pupils in 2020.

Major Planning Application for Steads Place at Leith Walk, Edinburgh

Halliday Fraser Munro has submitted a detailed planning application for a mixed use development in Leith, Edinburgh on behalf of Drum Property Group.  The development will provide purpose built student accomodation and  a hotel for the University of Edinburgh as well as flats in conjunction with Places for People.

Being a short drive from the University of Edinburgh with regular transport links, Steads Place at Leith Walk is ideally located for this mixed use development which as well as student accommodation, a hotel and affordable flats, will also provide a generous multi-use zone incorporating study space, and a restaurant open to the general public.

With a vision to give a dramatically positive impact to the Leith Walk community as well as the wider local area, it is hoped that the development will provide a sought after boost to Edinburgh.

Ballater Station Completion

The redevelopment of the historic Old Royal Station in Ballater reaches an exciting stage in the project with the main contract works now complete.

In 2015, a devastating fire destroyed the station which has now been reconstructed with a new extension which will house a Royal carriage. The station will be opened in sections starting at the beginning of August 2018 – and will be fully operational by September 2018. Upon fully opening, the station will house a Visit Scotland Information Centre, shop, library, Formal Tea room and a restaurant operated by the Duke of Rothesay’s charitable trust.

The B – Listed building was extensively refurbished in 2000, this provided an excellent footprint for the reconstruction which allowed our team to focus on the original forms and elements of the building during the design process. The original Royal Waiting Room could be fully reconstructed by specialist contractors. This included the original wooden panels, and although these had been extensively smoke damaged, they were able to be salvaged, cleaned and reused, giving the room even more character than originally anticipated.

The station is an important part of Ballater for both the client and local residents and keeping the railway themed features was incredibly important. There are many eye catching details around the station including platform fixed seating in the form of reconstructed dining booths which are in the restaurant.

This was an extremely challenging Project due to the inclusion of the surviving historic fabric, accommodating the wishes of the proposed tenants, and also ensuring the needs of the local community were included. The outcome has been successful with feedback from the local residents being extremely positive.

Turriff Primary School Opens for the New School Year

The new Turriff Primary School opened to pupils in August for the start of the new term. The school replaces the existing Markethill Primary School located close by. With a current school role of 505 primary school pupils, the school has been designed with core facilities to allow the role to extend to 600 in the future.

The concept of the school focuses on the creation of a large central space which is the creative and social heart of the new school. This dynamic space is 11m at its highest point and is flooded with natural light. It is a multi-purpose space incorporating dining, creative activities, a library and community space. A circular music room provides a focal point within the space and features folding doors to allow connections with other activities.

The classroom wings and nursery feature a simple palette of bright coloured furniture against a neutral background of simple tones. The exposed glulam construction gives warmth to the spaces as does the exposed cross laminated timber used for the construction of the sports hall.

Moray Sports Centre gets Planning Approval

Conditional Planning Permission for Moray Sports Centre was granted on 27th June.

Backed by Moray Sports Foundation the 12-acre hub will sit at the heart of a 2,500-home community to the south of Elgin offering a range of facilities including a gymnastics hall, tennis and basketball courts.

Feature curved walls at the main entrance draw visitors into the foyer space. This main space functions as a social dining and relaxing space which changes in nature as it progresses from the public face of the main entrance to the private space of the restaurant.  The main gym halls are located either side of the main foyer space with good visual links created between. Upstairs a gym and studio spaces provide views over the sports pitches to the south and the provision of classrooms allow the teaching of further education within the facility. Externally, a childrens play park, tennis courts, running track and pitches make this a valuable asset to all users within the Moray region.

Work on the cedar timber and white metal clad sports centre is expected to get underway shortly for completion by early 2019.

Royal Train Station – Turf Cutting

Aberdeenshire Provost marks the start of Ballater Old Royal Station redevelopment

The B-listed building, owned by the council, was historically used by the Royal Family travelling to nearby Balmoral Castle and was hit by a fire which broke out in May 2015. The building had been leased to VisitScotland for the last 15 years and housed a Visitor Information Centre, restaurant, museum, clothes shop and photography business.

Halliday Fraser Munro Chief Executive, John Halliday, said: “We are delighted to be working with Aberdeenshire Council and together with the Ballater community as architects on the renewal and repair of the Royal Station. We have been tremendously impressed by the focus and importance of the building to the health and life of the town and the energy and commitment to its renewal that everyone has shown. We look forward to helping it rise from the ashes.”

 

 

Halliday Fraser Munro gets an A+

Anderson Anderson & Brown are delighted to be moving into their new 40,000 sq ft offices today at Prime Four Business Park in Aberdeen.

The offices designed by Halliday Fraser Munro are another excellent example of Grade A BCO standard office buildings on the Prime Four Business Park.

The new building sited on a prominent corner block, has an impressive three story glass frontage. Anderson Anderson & Brown now have an office that will serve them for many years to come.

 

View More